Op vier-na-warmste zomer in Limburg (Bron: Meteo Limburg)
De meteorologische zomer van 2020 is volgens Meteo Limburg in onze provincie de op vier-na-warmste geworden sinds het begin van de metingen in 1946 op de luchthaven in Beek.
Op het KNMI-weerstation aldaar bedroeg de gemiddelde etmaaltemperatuur (dag en nacht) van juni tot en met augustus 18,9 graden. Dit is één graad warmer dan normaal. Over de afgelopen 75 jaar waren hier alleen de zomers van 2019, 2018,1994 en 2003 nog warmer. (Lees verder. . .)
Augustus was voor de KNMI-post hier zelfs recordwarm. De gemiddelde maandtemperatuur (dag en nacht) bedroeg 21,2 graden en dat is ongeveer drie graden warmer dan normaal.Tot dit jaar was augustus 1997 de warmste oogstmaand met een maandgemiddelde van 20,9 graden. (Lees verder. . .)
Vruchtenrijping bomen bijna drie weken vervroegd (Bron: Nature Today)
Uit duizenden waarnemingen van vruchtenrijping sinds 1902 blijkt dat de vruchten van wilde lijsterbes, gewone vlier, zomereik en witte paardenkastanje deze eeuw bijna drie weken vroeger rijp zijn dan 50 jaar geleden.
Het warme voorjaar en de warme zomer zorgen ook dit jaar voor vroeg vallende eikels. De droogte en hitte zorgt daarnaast ook nog voor vroeg vallende bladeren. Momenteel zien we op veel plaatsen dat de eerste eiken hun eikels al laten vallen.
Het zijn niet alleen de eikels die aangevreten zijn die al vallen, maar ook gewoon rijpe volgroeide eikels. Vijftig jaar geleden lieten de meeste zomereiken hun eerste eikels pas in de tweede helft van september vallen. Dit jaar verwachten we de piek van de vallende eikels rond eind augustus, begin september: zo’n drie weken eerder dan vijftig jaar geleden. (Lees verder. . .)
De gemiddelde temperatuur in tijden van klimaatverandering (Bron: KNMI)
De gemiddelde temperatuur in Nederland van het volgende jaar kan het beste worden geschat met de gemiddelde temperatuur in de voorgaande twaalf jaar.
Bij een langere periode van middelen is de schatting door het opwarmende klimaat te koud. Bij een kortere periode kan de schatting door toevallige fluctuaties te koud of juist te warm uitvallen. Hoe werkt dit middelen in een opwarmend klimaat? (Lees verder. . .)
Forse toename aantal warme nachten sinds 1951 (Bron: KNMI)
Sinds de tweede helft van de vorige eeuw is het aantal warme nachten verdrievoudigd. Het aantal warme nachten per jaar is het grootst in het zuiden van het land en in de buurt van de zee.
Een warme nacht is een nacht met een hoge minimumtemperatuur. Meestal wordt hiervoor de minimum etmaaltemperatuur gebruikt, maar het aantal warme nachten met een hoge minimum nachttemperatuur is veel groter.
Op het weerstation in Beek is het aantal nachten met een minimumtemperatuur van 18 graden of meer t.o.v. de periode 1951 – 2000 zelfs verviervoudigd. (Lees verder. . .)
Macrofauna in beken lijdt zwaar onder extreme droogte (Bron: Nature Today)
Door de extreem droge zomers in Nederland de afgelopen jaren verdwijnen steeds meer kleine diertjes die in beken leven: de macrofauna.
Tussen 2018 en 2019 analyseerden onderzoekers van Wageningen Environmental Research in samenwerking met waterschappen het verschil in macrofaunadiversiteit van verschillende beken. Zo wilden ze meer te weten te komen over de weerstand en veerkracht van de macrofauna in de beken.
De macrofauna in beekjes speelt een belangrijke rol in het ecosysteem: ze is essentieel voor het opruimen van organisch afval zoals bladeren en dient als voedsel voor vissen en vogels. Veel kenmerkende macrofauna in beken is inmiddels zeldzaam geworden en komt op nog maar een klein aantal plekken in Nederland voor. (Lees verder. . .)
Droog voorjaar: vijf effecten op vogels (Bron Nature Today/KNMI)
Een keiharde bodem, een uitdrogend vennetje of stuivend zand in de duinen. Wat doet de droogte van dit voorjaar met broedvogels? Op basis van enkele indrukken uit het veld lopen we vijf effecten langs. Niet voor iedere soort lijkt het neerslagtekort overigens negatief uit te pakken.
Tot juni stevenden we af op een recorddroogte, laat een figuur op de website van het KNMI zien. Er viel veel te weinig neerslag, en wat er viel, verdampte snel tijdens zonnige dagen. De laatste week valt er weer wat neerslag. Voorlopig volgt dit jaar de lijn van de vijf procent droogste jaren ooit gemeten. (Lees verder. . .)
Lente steeds vroeger (Bron: KNMI)
Door de opwarming van de aarde is het gemiddeld steeds eerder lenteweer. Tegenwoordig begint in vrijwel het hele noordelijk halfrond het lenteweer een paar weken eerder dan een eeuw geleden.
Deze bevindingen zijn gebaseerd op de eerste week waarin de temperatuur gemiddeld (7 dagen, dag en nacht) boven de 10ºC uitkomt. Alternatieven zijn de eerste dag met maximumtemperatuur boven de 15ºC of 20 ºC (een warme dag). Voor Nederland geven deze en andere definities een vergelijkbaar resultaat, maar in gebieden met grote temperatuurschommelingen in de lente, zoals de oostelijke helft van Noord-Amerika, zijn de verschillen groter. (Lees verder. . .)
Klimaatverandering en gezondheid (Bron: Atlas leefomgeving)
De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt door klimaatverandering. Ook in Nederland stijgt de jaargemiddelde temperatuur. Dit betekent gemiddeld warmere zomers, met een grotere kans op meer en langere hittegolven, maar ook warmere winters.
Hitte en gezondheid krijgt steeds meer aandacht. In 2018 is bijvoorbeeld het eerste congres Hittestress georganiseerd. Tijdens de hittegolf van 2019 vielen 400 extra doden die te relateren waren aan extreme hitte. Veelal waren dit ouderen boven de 75 jaar.
Ouderen merken minder snel dat ze dorst hebben, waardoor uitdroging snel voorkomt. Bovendien werken koelende mechanismen in het lichaam minder goed als je ouder bent. (Lees verder. . .)
2020 bij drie vroegste lentes ooit (Bron: Nature Today)
Door de extreem warme winter loopt de ontwikkeling van planten vijf weken voor op de gemiddelde ontwikkeling van vijftig jaar geleden en 2,5 week voor op het gemiddelde van de afgelopen 19 jaar. Hiermee is de start van de lente gelijk aan die van 2008 en 2016 die de vroegste ooit waren.
Als we de bloeiwaarnemingen van sneeuwklokje, hazelaar, els, gele kornoelje, klein hoefblad, sleedoorn en speenkruid dit jaar vergelijken met de normaal dan is de bloei in 2020 35 dagen eerder. In 2016 begon de gele kornoelje al op 19 januari te bloeien. Dit jaar was dat 3 februari, nog steeds zeer vroeg met een normaal van 13 maart en nog twee weken vroeger dan het gemiddelde van de afgelopen 19 jaar. (Lees verder. . .)
Limburg: op twee na zachtste winter sinds 1946 (Bron: Meteo Limburg) Landelijk: op een na zachtste winter sinds 1901 (Bron: KNMI)
De meteorologische winter van december tot en met februari was in Limburg de op twee zachtste winter. Dat blijkt uit de metingen van het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek sinds 1946.
Volgens Meteo Limburg waren alleen de winters van 2007 en 2016 nog iets zachter dan dit jaar. De hoogste temperatuur werd op zondag 16 februari gemeten: 18,3 graden te Arcen.
Het aantal vorstdagen (minima op anderhalve meter hoogte onder het vriespunt) bedroeg op de Zuid-Limburgse luchthaven tijdens deze drie maanden slechts 18 (normaal 33). Slechts twee winters, die van 2014 (13) en 2017 (15) kenden minder vorstdagen. (Lees verder. . .).
Landelijk was deze winter de op één na zachtste winter sinds 1901, het begin van de metingen. De temperatuur lag gemiddeld op 6,4 °C tegen 3,4 °C normaal. De zachtste winter was die van 2006-2007 met 6,6 °C.
Op 21 januari werd in Maastricht met -5,4 °C de laagste temperatuur van deze winter bereikt. Het Limburgse Ell registreerde deze dag bij hardnekkige mist de eerste en enige ijsdag van deze winter. De hoogste temperatuur werd hier op 16 februari gemeten, maar liefst 18,1 °C. (Lees verder. . .)