2019
Geen sneeuwvlokken maar pollen met kerst (Bron: Nature Today)
Door het zeer zachte decemberweer komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Omdat het voorlopig zacht blijft, moeten mensen die gevoelig zijn voor pollen van deze soorten rekening houden met hooikoortsklachten. Dat melden Wageningen University, LUMC en Weeronline. (Lees verder. . .)
WMO: Warmste decennium ooit (Bron: KNMI)
Het afgelopen decennium (2010-2019) is het warmste decennium ooit. Dat schrijft de World Meteorological Organization (WMO) in haar (voorlopige) jaarverslag. Sinds de jaren ’80 is elk opeenvolgend decennium warmer dan het vorige.
Het jaar 2019 is hard op weg om het tweede of derde warmste jaar ooit te worden, dat concludeert de WMO op basis van de periode januari tot oktober 2019. 2016 blijft het warmste jaar sinds de start van de metingen in 1900. (Lees verder. . .)
2019: op twee na warmste en op drie na zonnigste jaar (Bron: Meteo Limburg)
Het jaar 2019, waarin het voor het eerst 40 graden werd, wordt in Limburg het op twee na warmste jaar sinds het begin van de metingen. Alleen de kalenderjaren van 2014 en vorig jaar 2018 waren nog iets warmer dan 2019.
De historische dag was dit jaar 25 juli 2019. Het nieuwe officiële landelijke hitterecord werd op deze donderdag gemeten op de vliegbasis Gilze-Rijen: 40,7 graden. Het warmste KNMI-weerstation van Limburg was Arcen met een maximum op deze dag van maar liefst 40,2 °C. Daarmee werd ook het Limburgse hitterecord van Maastricht, 38,4 graden op 27 juni 1947, verpulverd. (Lees verder. . .)
Was het klimaat eerder zo warm? (Bron KNMI/Marcisek et al, Nature)
Bron: Marcisek et al, Nature 2018.
Je hoort het wel eens: ‘de opwarming van het klimaat over de laatste 100 jaar stelt niets voor, want het klimaat was altijd al variabel’. Recente studies naar het klimaat sinds de laatste IJstijd, meer dan 12.000 jaar geleden, laten echter zien dat de snelheid waarmee de aarde momenteel opwarmt ongekend hoog is.
De enige breed geaccepteerde verklaring voor deze snelle opwarming is de toename van CO2 in de atmosfeer door menselijke uitstoot. Hierdoor is het inmiddels in Europa en Noord-Amerika warmer dan op enig moment sinds de laatste IJstijd.
(Lees verder. . .)
Warmste juni in honderd jaar (Bron: Meteo Limburg/KNMI)
Limburg
Juni 2019 is in Limburg de warmste en zonnigste juni geworden sinds het begin van de metingen, al was het kantje boord voor het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven (metingen sinds 1946). Daar bedroeg de gemiddelde maandtemperatuur (over dag en nacht) 19,5 graden en dat is ruim drie graden warmer dan normaal. Tot dit jaar waren daar de junimaanden van 2003 en 2017 recordwarm met een maandgemiddelde van 19,4 graden. (Lees verder. . .)
Landelijk
Met een gemiddelde temperatuur van 18,1°C in De Bilt was het de warmste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901. In 1976 en 2017 had juni een gemiddelde temperatuur van 18,0°C. (Lees verder. . .)
De hotspot van klimaatopwarming (Bron: KNMI)
De wereldgemiddelde temperatuur stijgt gestaag door. Inmiddels is het wereldwijd al ongeveer 1 °C warmer dan in het jaar 1850. Niet overal gaat de opwarming echter even snel. Wat is de snelst opwarmende plek op aarde? En hoeveel warmer wordt het daar? (Lees verder. . .)
Kans op vorstschade peren- en appelbloesem neemt toe in warme jaren (Bron Nature Today)Foto: Huub Paar
Dit jaar hebben we een zeer vroege bloei van peren- en appelbomen en vrezen veel eigenaren van fruitbomen voor vorstschade. Door de stijgende temperaturen komen peer en appel tegenwoordig gemiddeld bijna twee weken eerder in bloei dan voor eind jaren 80 van de vorige eeuw. Uit 120 jaar bloeiwaarnemingen blijkt dat de kans op vorstschade in jaren met een (zeer) warme maart en april sterk toeneemt.
(Lees verder. . .)
Hooikoorts beïnvloed door klimaatverandering (Bron: KNMI)Foto: Wiel Smits
Is de griepepidemie nu nóg niet over of heb ik nu al hooikoorts? Bij hooikoorts denken we vaak aan klachten die door bloeiende grassen in de zomer voorkomen, maar het hooikoortsseizoen begint al eerder. Door de opwarming van de aarde wordt het groeiseizoen verlengd en neemt het aantal allergiedagen toe.
Klimaatverandering
Het weer heeft invloed op het aantal pollen in de lucht en op hooikoortsreacties. Het KNMI is betrokken bij modellen die de verspreiding van pollen weergeeft. Klimaatverandering heeft ook op verschillende manieren impact op hooikoorts.
Hogere temperaturen veroorzaken een vervroeging van het bloeiseizoen en een toename van het aantal pollen (figuur 1). Door het zachte weer afgelopen februari hebben de katjes van de els al vanaf half februari grote aantallen pollen aan de lucht afgegeven. Door de aanhoudend hoge temperatuur zijn ook berken dit jaar vroeg in bloei. (Lees verder. . .)
Vogels in beweging door klimaatverandering (Bron: KNMI) Foto: Hans Janssen
‘Wilde ganzen in een V brengen vorst en vriesweer mee’. Spreuken over het weer en vogels zijn al heel oud. Het weer en het veranderende klimaat heeft invloed op het leefpatroon en de vogelstand in Nederland. Klimaatgegevens van het KNMI worden door biologen gebruikt om onderzoek te doen.
Ooievaars zijn trekvogels maar niet alle ooievaars blijken elk jaar naar het zuiden te vliegen. Zo zijn er tijdens afgelopen winterooievaarstelling in Nederland nog ongeveer 547 ooievaars geteld. Het zijn er dit jaar iets minder dan de afgelopen jaren, waarschijnlijk door de droge zomer. Vaak blijven oudere ooievaars bij zachtere winters hier, als de grond niet is bevroren en er genoeg voedsel is.
Klimaatverandering beïnvloedt niet alleen de trek van vogels. De afgelopen 40 jaar is de gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt ongeveer 1,5 graad gestegen (figuur 1) en hebben zich hier nieuwe warmteminnende soorten gevestigd, zoals de bijeneter, en zijn andere soorten verdwenen of sterk afgenomen, zoals de spotvogel. Om deze veranderingen zichtbaar te maken hebben is er een Community Temperature Index (CTI) ontwikkeld. (Lees verder. . .)
Extreme zomers versnellen inburgering planten (Bron: Nature Today)
De laatste decennia worden er in ons land steeds meer planten uit warmere klimaatgebieden waargenomen.
Aanvankelijk is het voorkomen onbestendig en blijft het onduidelijk in hoeverre deze soorten ingeburgerd zijn. Uit verspreidingsgegevens is af te leiden dat extreem warme en droge zomers de inburgering van sommige warmteminnende soorten aanzienlijk kunnen versnellen. (Lees verder. . .)
Natuur maand voor op schema (Bron: Nature Today)
Foto: Harry van Spanje | Terstraten
Door de zeer warme december en januari ligt de ontwikkeling in de natuur een maand voor op schema.
Overal wordt de voorlente steeds duidelijker zichtbaar met bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes en elzen. (Lees verder. . .)