Nieuws

Zonlicht verlaagt bloeddruk (bron: leefbewust.com)

Volgens een studie gepubliceerd in het ‘Journal of Investigative Dermatology’ kan het blootstellen van de huid aan zonlicht helpen om de bloeddruk te verlagen en daarmee het risico op een hartaanval en beroerte verminderen. Uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteiten van Southampton en Edinburgh blijkt dat het zonlicht de niveaus van de molecule stikstofmonoxide (NO) in de huid en het bloed verandert en zo de bloeddruk kan doen verlagen. Martin Feelisch, hoogleraar ‘Experimental Medecine and Integrative Biology’ aan de Universiteit van Southampton, commentarieert: “NO samen met zijn afbraakproducten, overvloedig in de huid aanwezig, is betrokken bij de regulatie van de bloeddruk. Bij blootstelling aan zonlicht worden kleine hoeveelheden NO overgedragen van de huid naar de bloedstroom wat de druk op de bloedvaten verlaagt; als de bloeddruk daalt neemt ook het risico op een hartaanval en beroerte af”. Hoewel beperking van blootstelling aan zonlicht belangrijk is om huidkanker te voorkomen, suggereren de auteurs van de studie met inbegrip van Dr Richard Weller van de Universiteit van Edinburgh, dat het minimaliseren van de blootstelling nadelig kan zijn door het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten. (Lees verder. . .leefbewust.com)

Nederland 20 procent groener dan een jaar geleden (bron: vroege vogels)

Elsloo Pierre Reubsaet

Door de zeer zachte winter tot nu toe is Nederland gemiddeld 20 procent groener dan precies een jaar geleden. Dit blijkt uit de Groenindex die De Natuurkalender en Alterra vandaag voor het eerst publiceren in de uitzending van Vroege Vogels. Vooral kale grond in bebouwd gebied (meer onkruid), duinheide en duinen met planten groter dan een meter zijn beduidend groener. Foto: Pierre Reubsaet (Elsloo).

De Groenindex wordt verkregen uit zeer gedetailleerde satellietmetingen. De Groenindex van loofbossen en graslanden laat verder zien dat het groeiseizoen in 2013 laat begon maar lang aan hield. In het voorjaar van 2013 lag de productiviteit zo’n 11 tot 16 procent lager in vergelijking met het voorjaar van 2012. De zomermaanden waren vergelijkbaar terwijl de productiviteit in oktober en november 2013 rond de 20 procent hoger lag dan in het jaar ervoor. Drie keer per week maken satellieten van de Disaster Monitoring Constellation (DMC) van heel Nederland gedetailleerde foto’s met een resolutie van 25 bij 25 meter. Uit de opnames kan, bij afwezigheid van wolken een Groenindex bepaald worden. Deze Groenindex bepaald letterlijk hoe groen het oppervlak is en is een maat voor hoe hard de planten groeien. De Groenindex loopt van 0 tot 10, waarbij 10 staat voor maximale groenheid en dus productiviteit. Vanaf 15 maart 2012 zijn deze opnames beschikbaar. Het onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR heeft een Groenmonitor (www.groenmonitor.nl) ontwikkeld waarmee de beelden die via de satelliet binnen komen verwerkt worden tot een land dekkende kaart. Door de gegevens te combineren met landgebruikskaarten is per landgebruikstype (bijvoorbeeld loofbos, natuurlijke graslanden of bos in bebouwd gebied) een aparte Groenindex te bepalen. Groene winter We zitten nu midden in de winter, de minst groene periode van het jaar. De Groenindex laat echter duidelijk zien dat de planten reageren op de zeer warme winter tot nu toe. De Groenindex in januari ligt ten opzichte van december gemiddeld zo’n 15 procent hoger. Ten opzichte van precies een jaar geleden ligt de Groenindex zelfs 21 procent hoger. Bron: De Natuurkalender, Wageningen University en Gerbert Roerink, Alterra Wageningen UR.