Nieuws 2019-2022

2020


  • 2020 warmste jaar voor Europa
  • 2020 wereldwijd vergelijkbaar warm met 2016
  • 2011 – 2020 wereldwijd warmste decennium 

(Bron: Copernicus aarde-observatieprogramma Europese Unie)

Sinds het begin van de wereldwijde metingen in 1850 was een jaar nog niet eerder zo warm in Europa. De gemiddelde temperatuur (dag en nacht) kwam 1,6 graden hoger uit dan in de periode 1850 – 1900.  

De meteorologische winter (december 2019 tot februari 2020) was bijna 1,4 graden warmer dan de winter van 2016, de tot toen warmste Europese winter. De vorige vijf jaren waren voor Europa waren ook al de warmste van de afgelopen tien jaar. 

Wereldwijd was 2020 net zo warm als 2016. In vergelijking met de periode 1981-2010 was het 0,6 graden warmer en 1,25 graden warmer dan de periode 1850-1900. De grootste jaarlijkse temperatuurafwijking van het gemiddelde over 1981-2010 werd geregistreerd in het noordpoolgebied en het noorden van Siberië, meer dan 6 graden boven het gemiddelde. (Lees verder. . .)


Ouderwetse winters goed voor vlinders? (Bron: Nature Today)

Vlinderliefhebbers gaan er altijd vanuit dat koude winters goed zijn voor vlinders. Kwakkelwinters, zoals we de afgelopen jaren zoveel hebben, zouden niet goed zijn en een van de vele oorzaken zijn voor de achteruitgang van vlinders. Maar is dat ook zo?

Gelukkig hebben we hier in Nederland, en ook in Groot-Brittannië, meetnetten die daar informatie over geven. Doordat in die meetnetten op een gestandaardiseerde manier wordt geteld en omdat de routes al jarenlang (in Groot-Brittannië vanaf 1976 en in ons land vanaf 1990) op diezelfde manier worden geteld, kunnen we de resultaten vergelijken met de weersgegevens die ook op vastgestelde manier worden verzameld.

Een aantal verbanden zijn evident, zoals dat warm zomerweer zorgt voor veel vlinders, maar ook de wintertemperaturen blijken van invloed. (Lees verder. . .)


Opnieuw hooikoorts met kerst en oud en nieuw (Bron: Nature Today)

Foto: 01-01-2020 | Mechelen

De eerste hazelaars staan nu al in bloei. Door de aanhoudend zeer hoge temperaturen zullen komende week steeds meer struiken in bloei komen.

Mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar moeten de komende weken dus rekening houden met hooikoortsklachten. Ook de eerste elzen zullen binnenkort in bloei komen. Door de gestegen temperatuur begint het hooikoortsseizoen steeds vaker al in december. (Lees verder. . .)


Recordwarm jaar voor KNMI weerstation MAA en De Bilt (Bron: Meteo Limburg/KNMI)

De gemiddelde jaartemperatuur (dag- en nachtgemiddelden sinds 1946) over 2020 is op de luchthaven in Beek uitgekomen op 12,0 graden. Dit is 1,3 graden warmer dan normaal en dat is op jaarbasis extreem veel.

Een gemiddelde jaartemperatuur van 12,0 graden is normaal voor gebieden in Frankrijk ruim 500 kilometer ten zuiden en zuidwesten van Zuid-Limburg, oa in Rennes, Le Mans en net ten noorden van Lyon. (Lees verder. . .)

Voor De Bilt was 2020 samen met 2014 het warmste jaar sinds tenminste 1901, het begin van de metingen aldaar.

De gemiddelde temperatuur was 11,7 °C. Het was ook het zevende zeer warme jaar op rij. Dit beeld past in de trend van een opwarmend klimaat. Bijna alle maanden waren warmer dan normaal. (Lees verder. . .)


Update wereldwijde klimaatdataset toont grotere opwarming (Bron: KNMI / Met Office)

De Britse weerdienst Met Office en de universiteit van East Anglia hebben een update van één van de belangrijke datasets gemaakt waarop de wereldgemiddelde temperatuur gebaseerd is. In de nieuwe versie, HadCRUT5, is de wereldgemiddelde opwarming zo’n 0,16 ºC sterker dan die in de voorgaande versie.

Drie verbeteringen

Er worden in HadCRUT5 meer waarnemingen van weerstations op land en zee verwerkt – een gevolg van het langzaam vrijkomen van nieuwe datareeksen en het digitaal beschikbaar maken van oude gegevens. Een andere verbetering betreft hoe er omgegaan wordt met de veranderingen in de manier van temperatuur meten vanaf 1850 tot eind 20e eeuw – vooral een punt van aandacht op schepen. Het meest vernieuwend aan deze dataset is een verbeterde analyse voor gebieden waar het netwerk van meteorologische stations erg dun is. (Lees verder. . .)


Winter in Limburg steeds zachter | Koudste dag steeds warmer (Bron: Meteo Limburg/KNMI)

Door de klimaatverandering worden steeds hogere wintertemperaturen gemeten in Limburg. Met name de de stijging van de gemiddelde temperatuur in 2e decade van januari is opvallend.

Van1988 tot 2020 was deze 10-daagse periode bijna 3 graden warmer dan in dezelfde periode van 1955 tot 1988. Opmerkelijk is dat de 3e januaridecade juist iets kouder werd. (Lees verder. . .)    

Landelijk (De Bilt) wordt de jaarlijks koudste dag steeds warmer. In Nederland was er tot nu toe ieder jaar minimaal één dag met een gemiddelde temperatuur onder het vriespunt. Echter, door klimaatverandering neemt het aantal koude dagen af.

Volgens de KNMI-klimaatscenario’s zet de opwarming van de koudste dag door. Het scenario met de sterkste veranderingen geeft zelfs aan dat rond 2085 de temperatuur op de gemiddeld koudste dag boven het vriespunt kan komen te liggen (Figuur 1). Natuurlijk is er in de toekomst ook variabiliteit rond dit gemiddelde en blijven ook dan dagen (ver) onder het vriespunt voorkomen. (Lees verder. . .) 


Klimaatakkoord 5 jaar oud 

Op 12 december 2015 werd het Klimaatverdrag in Parijs gepresenteerd met als belangrijkste doel; de gemiddelde temperatuur op de aarde mag niet meer dan 2 graden Celsius stijgen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Landen streven ernaar dat de temperatuur maximaal 1,5 graden Celsius stijgt. Wetenschappers denken dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de klimaatsystemen op aarde ernstig kan verstoren.

Op de vijfde verjaardag van het klimaatakkoord vond er een virtuele klimaattop plaats. 


Boseigenaren ervaren steeds meer gevolgen van klimaatverandering, snel maatregelen nodig (Bron: Nature Today)

Uit een enquête onder Nederlandse boseigenaren blijkt dat tachtig procent steeds meer last heeft van natuurlijke verstoringen te linken aan klimaatverandering, zoals droogte, stormschade en insectenschade.

Veel boseigenaren overwegen daarom klimaatslimme aanpassingen te maken in hun beheer. Hier zijn wel grote investeringen voor nodig, bijvoorbeeld de aanplant van klimaatbestendige soorten. (Lees verder. . .)


Op-twee-na warmste herfst met op-twee-na zonnigste november (Bron Meteo Limburg)

De meteorologische herfst (september-november) was dit jaar 1,3 graden warmer dan normaal.

Voor de KNMI-post in Beek, waar ruim 75 jaar dagelijks temperatuurmetingen worden verricht, betekende dit dat daar slechts twee herfst-seizoenen warmer waren dat dit jaar: 2006 (recordwarm) en 2014. (Lees verder. . .)

In De Bilt komt de meteorologische herfst op de vierde plaats in de lijst warmste herfstseizoenen. De gemiddelde temperatuur was er 11,8 °C tegen 10,6 °C normaal. (Bron KNMI)

Sinds het begin van de metingen hier (1901) kwam er niet eerder zo laat in het jaar een tropische dag voor, op 15 september. September en november waren droog en zonnig, terwijl oktober nat en somber was. (Lees verder. . .)