Nieuws 2019-2022

Zeer warme juni met recordhoge etmaalhoeveelheden regen (Bron: Meteo Limburg)


Foto: Marjan Den Boer

Voor het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek was het de op drie-na-warmste juni sinds het begin van de metingen aldaar in 1946. Op 18 juni was de 40-ste hittegolf er een feit, waarvan 27 sinds de jaren negentig. Van 1946 tot 1990 waren er slechts 13 hittegolven, waarvan vijf in de zomer van 1947.

Het einde van juni 2021 werd gekenmerkt door forse onweersbuien op 28 en 29 juni. Op dinsdagavond 29 juni bleven de hoosbuien hangen en dat leverde recordhoge neerslagtotalen op. In delen van Zuid-Limburg leverden wolkbreuken maar liefst 100 tot 150 mm regen in enkele uren tijd af, met enorme wateroverlast en schade tot gevolg. (Lees verder. . .)

Warmste juni voor De Bilt (Bron: KNMI)

Met een gemiddelde temperatuur van 18,2 °C tegen normaal 16,2 °C was het de warmste juni sinds 1901, het begin van de metingen. (Lees verder. . .)


Hitte in Canada en de VS verbijstert klimaatexperts (Bron: KNMI)

Het noordwesten van de Verenigde Staten en het westen van Canada kregen eind juni te maken met ongekende hitte. Temperatuurrecords werden met 5 ºC gebroken en in het dorp Lytton werd het 49,6 ºC, een Canadees temperatuurrecord.

De dag daarna werd het dorp inclusief thermometer in de as gelegd door een bosbrand die door de extreme temperatuur was ontstaan. Een internationaal team onder leiding van het KNMI heeft een analyse gemaakt van hoe de kans op dergelijke extreme hitte is veranderd door klimaatverandering.

Ze komen tot de onthutsende conclusie dat dit extreem niet alleen rond 1900 vrijwel onmogelijk was, maar zelfs in het huidige, warmere klimaat van nu nog lang niet verwacht werd. Of er moet iets veranderd zijn in het klimaat dat dit soort extremen veel waarschijnlijker zijn geworden. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen. (Lees verder. . .)


In Nederland hogere sterfte door klimaatverandering, stelt nieuw onderzoek (Bron: NOS/Rode Kruis)

Van alle sterftegevallen door hitte in Nederland, kan nu al bijna eenderde worden toegeschreven aan klimaatverandering. Jaarlijks gaat het om bijna 250 doden. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek, waaraan het RIVM heeft meegewerkt. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change.

Het onderzoek vond plaats in 732 steden in 43 landen, en bestrijkt de periode 1991 tot 2018. In die jaren was het gemiddeld één graad warmer danvoor het industriële tijdperk,terwijl dat inmiddels 1,2 graden is. Nog niet eerder is dit onderzoek op zo’n grote schaal gedaan, vertelt Joost van der Ree, programmamanager Klimaat van het RIVM. (Lees verder. . .)


Hoeveelheid pollen in de lucht stijgt door droog weer en aflandige wind (Bron: Nature Today)


Foto: Jessie van Neer

De groei van het gras verliep de afgelopen weken trager dan wat we de laatste jaren gewend waren. De gemiddeld temperatuur vanaf begin maart was bijna twee graden lager dan normaal.

Tot dusver is daarom nog niet veel graspollen geteld op de pollenmeetstations van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Het natte weer was wel gunstig voor de grasgroei.

De afgelopen twee weken is het gras flink gegroeid en zijn de vroege grassoorten op steeds meer plaatsen tot bloei gekomen. Doordat het in mei vaak regende, beperkte de hooikoortsoverlast zich tot de droge perioden en werd de lucht regelmatig schoongespoeld. (Lees verder. . .)


Voorjaarskou

Nog niet eerder zo’n late ontwikkeling eikenprocessierups (Bron: Nature Today)

Door de bijzonder koude april en koude start van mei bevinden de eikenprocessierupsen zich nu pas in het eerste en tweede larvestadium. Niet eerder werden zo laat in mei nog rupsen in het eerste larvestadium aangetroffen.

De overlast begint naar verwachting pas in de eerste week van juni, weken later dan vorig jaar. Het is onduidelijk wat het effect van de kou op de plaagdruk zal zijn.
(Lees verder. . .)

Natuur op achterstand door koud voorjaar

Door het koude weer van de afgelopen weken loopt de ontwikkeling in de natuur zeker twee weken achter in vergelijking met de voorgaande jaren. Andere jaren zagen we rond Koningsdag de bermen al vol staan met bloeiende vossenstaarthalmen (dit is vaak de eerste bloeiende grassoort), maar dit jaar zien we een week na Koningsdag nog maar slechts een enkel exemplaar voorzichtig in bloei komen.

Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype. Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Komende week zal dan ook het eerste gras tot bloei komen en stijgt de kans op hooikoortsklachten voor wie allergisch is voor graspollen. Het berkenpollenseizoen duurt dit jaar lang. (Lees verder. . .)


Noordenwind speelt met ons lenteweer (Bron: KNMI)

Het wil dit jaar niet echt vlotten met de lente. De zon is vaak aanwezig, maar toch is het relatief koud. Oorzaak is de wind die steeds uit het noorden waait. Dat is uitzonderlijk. Gemiddeld is het in april bijna 2 graden warmer geworden sinds 1975. Dat geldt voor alle windrichtingen. Maar als de noordenwind waait, hebben we ondanks dat het gemiddeld warmer wordt, een relatief koude lente.

Het koude weer in april heeft de lente dit jaar wat uitgesteld. Heel vaak waaide de wind uit het noorden, koude poollucht met zich meevoerend. De ‘uitsmijter’ kwam rond 5 april, toen met een krachtige tot harde noordenwind ijskoude lucht afkomstig van de Noordpool naar Nederland werd gevoerd. In deze koude lucht ontstonden talrijke hagel- en sneeuwbuien die ervoor zorgden dat het op veel plaatsen korte tijd wit werd.
(Lees verder. . .)


Koudste april in 35 jaar (Bron: Meteo Limburg)


Foto: Jessie van Neer

April 2021 is in Limburg de koudste april sinds 1986 geworden. De grasmaand was volgens Meteo Limburg ruim drie graden kouder dan normaal. Met een maandgemiddelde (over dag en nacht) van 6,8 graden op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek (metingen sinds 1946), was april daar zelfs iets kouder dan maart (maandgemiddelde 6,9 graden). 

Het aantal aprilnachten met vorst bedroeg in Beek 9, tegen 2 normaal. Dit was één vorstdag meer dan februari, toen er een pittige vorstperiode/koudegolf van één week was.

Er waren opvallend veel dagen waarop het waaide uit een richting tussen het noordwesten en noordoosten, met aanvoer van koude lucht. Het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven meldde op 2/3 van het aantal aprildagen een wind uit noordwest tot noordoost! (Lees verder. . .)


Wereldleiders doen toezeggingen over klimaat (Bron: NOS)

Op een virtuele klimaattop met veertig wereldleiders zijn allerlei toezeggingen gedaan over de aanpak van klimaatverandering. De Amerikaanse president Biden kondigde bij de start ervan aan dat de VS de uitstoot van broeikasgassen in 2030 verder zal terugbrengen.

Ook landen als Canada, Japan en Brazilië kwamen met een nieuw klimaatdoel. Zo moet de uitstoot in Japan in 2030 zijn teruggebracht met 46 procent ten opzichte van het jaar 2013. Eerder streefde het land nog naar 26 procent daling. (Lees verder. . .)


22 april 2021: Dag van de aarde (Bron: Earthday.org)

Vijftig jaar geleden begon de eerste Earth Day met een revolutie op milieugebied. Nu ontketenen we een onderwijsrevolutie om de planeet te redden. 

Deze formele campagne, gelanceerd in de zomer van 2020, combineert ondersteuning van de basis en lokale inspanningen van studenten, docenten en non-profitorganisaties met nationale toezeggingen van ministeries van Onderwijs en Milieu. (Lees verder. . .)


2020 in Europa warmste jaar in zeker 70 jaar (Bron: KNMI/Copernicus)

2020 was het warmste jaar in Europa sinds ten minste 1950. Het jaar was meer dan 1,6°C boven het gemiddelde en tenminste 0,4°C warmer dan de andere jaren in de top 5, die overigens allemaal uit de laatste tien jaar komen.

Zowel de winter als de herfst waren het warmst in de meetreeks vanaf 1950, waarbij vooral de winter bijzonder was met meer dan 3,4°C warmer dan het gemiddelde over de periode 1981-2010 en 1,4°C warmer dan de warmste winter tot nu toe. De grootste opwarming in de winter en herfst vond plaats in respectievelijk het noordoosten en oosten van Europa. Lees verder. . .)