Nieuws

2013

Winter één van de zachtste in 300 jaar (bron: KNMI)

06 Maria Hoop Anita Coenen

De afgelopen winter was op één na de zachtste sinds het begin van de metingen in ons land in 1706. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari 6,0 graden tegen 3,4 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010). Foto: Anita Coenen (Maria Hoop)

Alleen de winter van 2007 was met 6,5 graden nog zachter, terwijl de winter van 1990 net als dit jaar op een gemiddelde temperatuur van 6,0 graden eindigde. In De Bilt kwam de temperatuur gemiddeld over het etmaal de afgelopen maanden op geen enkele dag onder het vriespunt. Halverwege de vorige eeuw zou dat vrijwel uitgesloten zijn geweest, maar door de opwarming van de laatste decennia is de kans op een winter met zo weinig kou toegenomen. Het KNMI schat dat een winter als deze in het huidige klimaat minder dan eens in de vijfentwintig jaar voorkomt.

Meteorologische winter bijna recordzacht (bron: L1/Meteo Limburg)

02 Bocholtz Marianne Alleleijn

De meteorologische winter wordt in Limburg de op één na zachtste, waarin het aantal dagen met vorst nog nooit zo laag was als dit jaar. Foto: Marianne Alleleijn (Bocholtz)

De meteorologische winter van december tot en met februari wordt maar liefst drie graden warmer dan normaal. Alleen de winter van 2007 was zachter dan dit jaar. Het aantal dagen met vorst, gemeten op anderhalve meter hoogte, bedroeg op het KNMI-weerstation in Arcen van december tot en met februari maar 12 (normaal 40), tegenover 13 in Haler en Beek. Volgens Thijs Zeelen van Meteo Limburg zijn er nog nooit eerder zo weinig vorstdagen geregistreerd.


 

Nederland ruim 30% groener (bron: de natuurkalender)

Beesel Jessie van Neer

Door de aanhoudende warmte in afgelopen weken is Nederland negen procent groener dan twee weken geleden. Het landoppervlak is inmiddels al ruim 30 procent groener dan een jaar geleden. De ontwikkeling in de natuur ligt nu ongeveer een maand voor op het normale schema. De komende week is volgens Allergieradar.nl dan ook al een toenemende concentratie elzenpollen te verwachten. Foto: Jessie van Neer (Beesel).

Het is inmiddels februari en de echte winter blijft maar uit. Het is een paar dagen wat kouder geweest en vooral in het noorden van het land leek het even winter maar de temperaturen lopen al weer flink op. Door de hoge temperaturen blijven planten zich ontwikkelen. Vorige week concludeerden we op basis van gedetailleerde satellietmetingen van de Groenmonitor dat Nederland op 12 januari zo’n 20 procent groener was dan een jaar geleden. Uit satellietbeelden van 28 januari bleek dat het landoppervlak gemiddeld weer 9 procent groener is dan twee weken geleden. Het verschil met 13 januari 2013 is zelfs opgelopen tot boven de 30 procent. (Lees verder. . .de natuurkalender)