KNMI: Kansrijk klimaatakkoord (Bron: KNMI)
Het klimaatakkoord dat tijdens de COP21 in Parijs is afgesloten, biedt grote kansen om wereldwijd de opwarming van de aarde te verminderen. Vooral het aanscherpen van de tweegradendoelstelling is ambitieus. De 195 landen hebben de intentie om over drie jaar te bespreken hoe de mondiale temperatuurstijging te limiteren tot maximaal 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.
KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is zeer positief over het klimaatakkoord. “Wij zijn verheugd omdat de wereldleiders de zorgen over het klimaat nu vertaald hebben in concrete afspraken die de wereldwijde stijging van de temperatuur moeten tegengaan. Het akkoord is ook een wereldwijde erkenning van hetgeen de klimaatwetenschappers in vele rapporten hebben verteld: dat het klimaat verandert als gevolg van een door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen.” (Lees verder. . .KNMI)
Klimaatwetenschap (Bron: KNMI)
Klimaatverandering is een wereldkwestie die velen bezighoudt en hoog op de politieke agenda’s staat. Het klimaatdebat is niet meer weg te denken. Terwijl dertig jaar geleden slechts enkele mensen aandacht hadden voor de opwarming van de aarde. Eind jaren tachtig kreeg het KNMI klimaat als onderzoeksgebied en begonnen de eerste wetenschappers aan klimaatonderzoek op het KNMI.
Op 15 februari 1988 stapt Rob van Dorland op zijn fiets op weg naar zijn eerste werkdag op het KNMI. Na zijn zojuist afgeronde studie Meteorologie & Oceanografie aan de Universiteit Utrecht gaat hij bij het KNMI als wetenschapper aan de slag om richting te geven aan het klimaatonderzoek. Een mooie kans want wereldwijd staat klimaatonderzoek nog in de kinderschoenen.
In zijn promotieonderzoek opperde hij kritisch: hoeveel effect kan zo’n klein beetje extra CO2 nou hebben? Toen een vraag. Nu weten we met de huidige kennis dat als we anno 2015 niets doen aan de uitstoot van broeikasgassen, we onherroepelijk over de twee graden-doelstelling heen gaan. (Lees verder. . .KNMI)
Nacht van de Nacht trekt meer bezoekers (Bron: L1)
Op bijna dertig plaatsen in Limburg hebben afgelopen nacht activiteiten plaatsgevonden om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Zo’n 40.000 bezoekers kwamen in heel Nederland af op de Nacht van de Nacht. 15 procent meer dan vorig jaar. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kunnen we energie en geld besparen en ook nog eens meer genieten van de schoonheid van de nacht.
Zuid-Limburg
Nederland en vooral Zuid-Limburg behoren tot de meest verlichte landen op aarde. De verlichting van kassen, snelwegen of gebouwen wordt steeds feller en dat bedreigt het dag- en nachtrimte van dieren en planten.
Lichten uit
In Weert en Maastricht doofden de gemeenten de verlichting van verschillende monumenten. Ook de universiteit in Maastricht doofde de gevelverlichting. Op tientallen plaatsen in de provincie waaronder het Drielandenpunt en de Brunssumerheide konden bezoekers nachtwandelingen maken. In Tegelen klommen bij Fun Forest zo’n 50 bezoekers door het donkere bos.
Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.
(Bekijk video. . .L1).