Nieuws 2019-2022

Zomer begon recordwarm, daarna wisselvallig (Bron: Meteo Limburg/

KNMI)


Foto: Jessie van Neer | Beesel

Limburg
De meteorologische zomer van juni tot en met augustus was op de meeste plaatsen ten zuiden van Roermond de natste zomer sinds 2014, en ten noorden van Roermond de natste zomer sinds 2016.

In delen van de Zuid-Limburgse gemeenten Landgraaf, Kerkrade, Heerlen en Voerendaal was de zomer van 2021 zelfs record nat. Dit kwam vooral door de extreem hoge regenhoeveelheden half juli, die leidde tot de watersnood in Limburg en de zomeroverstroming van de Maas. (Lees verder. . .)

Landelijk
Na drie zeer warme zomers was de temperatuur deze zomer normaal. Het was gemiddeld 17,7 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,5 °C. Het seizoen was wel minder zonnig dan normaal en aan de natte kant, al was de neerslag ongelijkmatig over het land verdeeld.

Zowel de laagste als de hoogte temperatuur van de zomer werden in juni gemeten: 4,8 °C op 13 juni in Twenthe en 34,0 °C op 17 juni in Hupsel. Het was de warmste de junimaand sinds 1901, het begin van onze metingen. Juli en augustus waren koeler dan normaal. Het was zelden echt koel, maar warm zomerweer ontbrak. (Lees verder. . .)


Kans op zware regenval zoals op 13 en 14 juli neemt verder toe door klimaatverandering (Bron: KNMI)


Foto: Quinten Lejeune | Meerssen

De hevige regenval die zorgde voor ernstige overstromingen afgelopen juli in Duitsland, Luxemburg, België en Nederland is waarschijnlijker geworden door klimaatverandering.

Uit onderzoek van een groep internationale wetenschappers blijkt dat de kans en de intensiteit van deze hevige regenval door klimaatverandering groter is geworden. Een soortgelijke gebeurtenis kunnen we in het huidige klimaat eens in de ongeveer 400 jaar verwachten. Deze kans neemt toe naarmate de aarde verder opwarmt.

De ernstige overstromingen werden veroorzaakt door de zeer zware regenval op 13 en 14 juli, eerdere natte omstandigheden en lokale hydrologische factoren. Hoewel rivierafvoer en waterstanden belangrijke componenten zijn van de overstromingen, is het onderzoek gericht op de belangrijkste meteorologische oorzaak: de hevige regenval. De waargenomen neerslaghoeveelheden in de Ahr, de Erft en het Belgische deel van het Maasstroomgebied hebben historisch waargenomen neerslagrecords ruim overtroffen. (Lees verder. . .)


Conclusies IPCC-rapport over klimaatverandering ook dramatisch voor vogels (Bron: Nature Today)

9 augustus werd de wereld opgeschud door het alarmerende rapport van het klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties. Als overheden nú geen dringende maatregelen treffen heeft dit ook grote gevolgen voor vogels en hun leefgebieden.

Vogels worden op verschillende manieren beïnvloed door klimaatverandering. Door de stijgende temperatuur verschuiven veel vogelsoorten in het noordelijk halfrond hun leefgebied noordoostwaarts, door opschuivende klimaatgordels. In Nederland betreft dit diverse soorten vogels die richting het noorden verdwijnen, zoals matkop, zwarte specht, nonnetje, kanoet en zelfs een gewone soort als fitis. (Lees verder. . .)


IPCC: ongeëvenaarde klimaatverandering leidt tot fors meer weersextremen (Bron: NOS)

De snelheid waarmee het klimaat verandert, is niet eerder voorgekomen in tenminste tweeduizend jaar en mogelijk nog veel langer. Daarbij dreigen sommige aspecten van klimaatverandering onomkeerbaar te worden voor een periode van eeuwen of zelfs duizenden jaren, zoals het stijgen van de zeespiegel.

Zonder drastische maatregelen moet de wereld moet zich opmaken voor fors grotere weersextremen.

Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Een paar honderd klimaatwetenschappers uit 66 landen hebben er jarenlang aan meegewerkt. Het dient als basis voor klimaatbeleid van regeringen wereldwijd, en komt vlak voor de mondiale politieke klimaattop van komend najaar in Glasgow. (Lees verder. . .)


Wat als het nog warmer wordt? (Bron: KNMI)

De aarde warmt op. Tegelijkertijd zien we extremere buien, maar ook meer droogte en hittegolven. Je vraagt je af wat er gebeurt als het nog warmer wordt. Het KNMI heeft een nieuwe methode ontwikkeld om het weer van vandaag te ‘transformeren’ naar een warmere toekomst. 

Zo krijgen we een beeld van bijvoorbeeld hoe veel warmer en droger de zomer van 2018 geweest zou zijn in een klimaat dat 2 graden warmer is dan vandaag. De gevolgen van klimaatverandering worden op deze manier inzichtelijker en het wordt duidelijker wat voor aanpassingen nodig zijn om bestand te zijn tegen dergelijke toekomstige weersituaties. (Lees verder. . .)


Recordnatte juli in delen van Zuid-Limburg (Bron: Meteo Limburg)


Foto: Hans Janssen | Wijlre

Juli 2021 is een beruchte zomermaand geworden met van 13 tot en met 15 juli in het zuidoostelijke deel van Zuid-Limburg meer dan 150 mm regen. Dit resulteerde in een enorme wateroverlast en schade, door overgelopen beken en rivieren.

In Ubachsberg werd in juli volgens Meteo Limburg totaal maar liefst 349 mm regen gemeten. Dit is daar normaal voor 5 maanden van april tot en met augustus! Normaal valt er in juli ruim 80 mm.

Zoveel regen is in juli nog nooit in ons land gemeten. Dit blijkt uit langjarige metingen van ruim 300 KNMI-neerslagstations in ons land. Tot dit jaar was landelijk de natste juli die van 1965 in Weert met totaal 270 mm. (Lees verder. . .)


Vlinderexplosie door eerst vochtig en nu warm zonnig weer (Bron: Nature Today)

Foto: Els Raesen | Susteren

Het is tot nu toe een bijzonder vlinderjaar. In het voorjaar werden er over het algemeen minder vlinders gezien dan de voorgaande jaren. Ook in de voorzomer, tot half juli, was het een slecht vlinderjaar; voor de vlinderliefhebbers die er graag veel zien tenminste.

Voor de vlinders zelf lijkt het zeker geen slecht jaar te zijn en op dit moment kun je spreken van een ware vlinderexplosie. De verklaring voor dit massale verschijnen kan worden gevonden in het feit dat er dit voorjaar veel meer regen viel dan de voorgaande jaren.

De waardplanten, de planten waarvan de rupsen eten en waar ze helemaal afhankelijk van zijn, staan er florissant bij en vormen uitstekend voedsel voor de rupsen. Daardoor kunnen er veel goed groeien en vlinder worden. (Lees verder. . .)


Onderzoek naar hevige regen en overstromingen in Limburg, Ardennen en Eifel (Bron: KNMI)

Hevige regenval heeft afgelopen week in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg geleid tot grote wateroverlast met veel slachtoffers. Het KNMI gaat onderzoeken wat het verband is tussen klimaatverandering en deze hevige regenval en overstromingen.

We doen deze attributiestudie samen met een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution (WWA), aangevuld met experts van de betrokken landen en experts op het gebied van extreme regenval. De resultaten worden half augustus verwacht.

Het regent nu harder in Zuid-Limburg door klimaatverandering (Bron: KNMI)


Foto: Bram Brands | Nijswiller

Drie dagen met hevige regenval heeft geleid tot grote wateroverlast in Zuid-Limburg. Voor het eerst gaf het KNMI een code rood uit voor zware regen. Vooral dat het zo lang blijft regenen is opvallend. Klimaatverandering heeft hier een bijdrage aan geleverd doordat de lucht warmer en vochtiger is dan voorheen.

Op sommige plaatsen in Limburg is op dinsdag 13 juli en woensdag 14 juli meer dan 150 millimeter gevallen. Dat is ruim twee keer de normale hoeveelheid neerslag in juli.

Dit soort extreme weersituaties kwamen vroeger ook voor. Het is niet zomaar vast te stellen of ze zonder klimaatverandering minder waren geweest, maar de kans op dit soort extreme regenval neemt door klimaatverandering wel toe. In deze situatie speelde vooral het traag verplaatsen van het lagedrukgebied een belangrijke rol.
(Lees verder. . .)


16-07-2021 | Midden-Limburg maakt zich op voor extreem hoogwater (Bron: 1limburg)

Foto: Clive Lynes | Molenplas Stevensweert

Na de problemen in Zuid-Limburg zet het midden van de provincie zit inmiddels schrap voor het extreem hoge waterpeil dat in de rivieren verwacht wordt.

De gemeenten nemen donderdag en vrijdag elk hun eigen maatregelen om inwoners langs de Maas en Roer te beschermen. (Lees verder. . .)

16-07-2021 | Maas bij Sint Pieter bereikt hoogste stand sinds 1911 (Bron: 1limburg)

Foto: L1

De waterstand in de Maas bij Sint Pieter heeft vrijdagmorgen vroeg de hoogste stand sinds 1911 bereikt. In 1911 zijn de metingen van waterstanden begonnen, aldus Rijkswaterstaat.

De rivier voerde vrijdagmorgen 3260 kubieke meter water per seconde af en dat is aanzienlijk meer dan tijdens het hoogwater in 1993 en 1995.De Maas in Zuid-Limburg is nu over het hoogste punt heen. Nu zakt de afvoer bij het meetpunt St.Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau van 1825 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat. (Lees verder. . .)

15-07-2021 | Wateroverlast Limburg is nationale ramp (Bron: 1limburg)

Foto: Wicher Drenth | Maashaven Roermond

De situatie in Limburg is een nationale ramp. Dat heeft het kabinet donderdagavond na crisisberaad besloten. “De situatie is rampzalig”, zei premier Mark Rutte na afloop van dat overleg. Het betekent dat een deel van de schade wordt betaald door de rijksoverheid, met geld uit het Nationaal Rampenfonds. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegt een signaal te willen afgeven. “Limburg staat niet alleen, ook niet financieel.”
(Lees verder. . .)

14-07-2021 | Code rood Zuid-Limburg door regenval en grote wateroverlast (Bron: 1limburg)

Foto: Jean-Pierre Geusens | Bunde

Code rood gaat woensdagavond om 18:00 uur per direct gelden voor Zuid-Limburg. Dat heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) woensdag afgekondigd vanwege de verwachte zware regenval in het zuiden van de provincie. Volgens het meteorologisch instituut wordt woensdagavond en in de nacht naar donderdag opnieuw veel regen verwacht. Er kan volgens het KNMI nog 30 tot 50 millimeter bij vallen. (Lees verder. . .) 

13-07-2021 | Buien zetten A79 onder water, delen snelweg nog dicht (Bron: 1limburg)

Foto: Orange Media

Een enorme stortbui heeft dinsdag aan het einde van de middag de A79 bij Heerlen compleet onder water gezet. De politie sloot de snelweg aan het begin van de avond tijdelijk af.Afsluiting
Rond 20:00 uur waren nog drie stukken van de snelweg dicht: het stuk bij knooppunt Kunderberg, waar het water rond die tijd nog altijd steeg, het stuk snelweg bij Voerendaal en het knooppunt van de A79 met de A76, vanuit de richting Maastricht naar Heerlen. (Lees verder. . .)