Uitzonderlijk vroege bloei elzen (Bron: Nature Today)
Door de hoge temperaturen komen bomen en kruidachtige planten dit jaar zeer vroeg in bloei. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur over januari en februari uit op 5,9 graden.
Als het zachte weer aanhoudt tot in maart, is de kans groot dat het berkenpollenseizoen al eind maart op gang komt en begin april piekt. (Lees verder. . .)
Paddentrek al begonnen (Bron: padden.nu)
Door het zachte en natte januariweer is de paddentrek dit jaar al eind januari op gang gekomen.
Doorgaans begint de paddentrek eind februari/begin maart als de temperatuur een aantal opeenvolgende nachten boven de 6 graden blijft. (Lees verder. . .)
Invloed van klimaatverandering op voedselketens
Diverse dierensoorten reageren verschillend op veranderingen in temperatuur en neerslag. Hierdoor treden veranderingen op in voedselketens. Een goed onderzocht voorbeeld is de voedselketen van zomereik-wintervlinder-koolmees.
De rupsen van de wintervlinder leven van jonge bladeren van de zomereik. Koolmezen in bossen voeren hun jongen voor een belangrijk deel met rupsen van de wintervlinder. Eiken, rupsen en koolmezen worden ieder door verschillende factoren gestimuleerd tot ‘voorjaarsactiviteiten’. Het gevolg is dat de ontwikkeling van de drie soorten bij een stijging van de temperatuur niet langer meer synchroon loopt. (Lees verder. . .)
Natuurlijke klimaatbuffers (Bron: Nature Today)
Nederlandse overheden zijn druk bezig ons voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Technische maatregelen, zoals bijvoorbeeld hogere dijken, stuwen en pompen, hebben vaak het nadeel dat ze niet duurzaam zijn en snel vervangen moeten worden.
De coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers maakt zich daarom hard voor meer natuurlijke oplossingen, zogeheten natuurlijke klimaatbuffers. (Lees verder. . .)
2019 op één na warmste jaar; oceanen warmer dan ooit (Bron: NOS/KNMI)Foto: Jessie van Neer
Het jaar 2019 was het op één na warmste jaar ooit gemeten en de afgelopen vijf jaar zijn gemiddeld de warmste jaren sinds de metingen begonnen, meldt de Wereld Meteorologische Organisatie.
Voor oceanen geldt dat vorig jaar het warmste ooit was, sinds onderzoekers de temperatuur in oceanen zijn gaan meten. Sinds 1980 is elk decennium warmer dan het vorige. Deze trend zal zich naar verwachting doorzetten, vanwege de nog altijd stijgende uitstoot van broeikasgassen. (Lees verder. . .)
Europa en Nederland
Voor Europa was 2019 zelfs het warmste jaar ooit gemeten. In Nederland staat 2019 met gemiddeld 11,2 graden op een gedeelde derde plaats, samen met 2006 en 2007. Het warmste jaar sinds het begin van de metingen in ons land was 2014 (11,7 graden), gevolgd door 2018 (11,3 graden). (Lees verder. . .)
Zonnestraling 2019 (Bron: KNMI)(Foto: Hans Janssen)
2019 was voor Nederland een zeer warm en zonnig jaar. Gemiddeld over de KNMI-meetstations scheen de zon 20 procent langer dan normaal (1981-2010). Hoe vertaalde dit zich naar de hoeveelheid zonnestraling, die bijvoorbeeld van belang is voor de opbrengst van zonnepanelen? (Lees verder. . .)
Muggen steeds actiever door warmere winters (Bron: Hart van Nederland)
Door de zachte winter zijn muggen steeds vaker actief in Nederland. En dat is volgens bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen een zorgelijke ontwikkeling.
“Wat we de laatste jaren zien, is dat de agressieve huissteekmug steeds actiever wordt in warme winters. Naarmate het klimaat verder opwarmt stijgt de kans dat deze doodgewone Hollandse mug in de zomermaanden overdraagbare ziektes zal gaan overbrengen.” (Lees verder. . .)
Muggenoverlast in kaart: Nature Today/muggenradar