Nieuws

Klimaatvoorman: doe meer (bron: NOS)

De voorzitter van het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwt Nederland meer te doen om de CO2-uitstoot terug te brengen. Nederland is door zijn lage ligging extra kwetsbaar voor klimaatverandering, zegt klimaatwetenschapper Rajendra Pachauri.

De Indiase IPCC-voorman vindt dat Nederland de klimaatproblemen serieuzer moet aanpakken en meer geld moet steken in milieumaatregelen. Wereldwijd geldt volgens het IPCC dat de CO2-uitstoot, verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, na 2015 moet gaan dalen.

Menselijk handelen

Het IPCC, een VN-denktank voor klimaatproblemen, vergadert deze week bij het KNMI in De Bilt. Elke vijf jaar komt het panel met een nieuw rapport over de stand van zaken rond klimaatverandering. Het IPCC concludeert dat het voor 95 procent vast staat dat de klimaatverandering het gevolg is van menselijk handelen. Binnen het 1500 wetenschappers tellende gezelschap is niet iedereen het eens over deze conclusie.

Extreem weer

Pachauri voorspelt dat de mensheid steeds vaker te maken krijgt met extreem weer, zoals hittegolven en extreme regenval.

Voorlente begonnen (bron: de natuurkalender)

Erna Rienties Beek
 
Met de eerste bloeiwaarnemingen van hazelaar, speenkruid, fluitenkruid en sneeuwklokje die bij De Natuurkalender binnen zijn gekomen, lijkt de voorlente van 2014 al van start gegaan te zijn. De gemiddelde temperatuur van de afgelopen weken hoort dan ook eerder bij maart dan bij december en januari. Foto: Erna Rienties (Beek).
 
Met een maximumtemperatuur van 12,2 °C in De Bilt was 3 januari 2014 de warmste 3 januari sinds 1901. De afgelopen weken ligt de gemiddelde temperatuur op een niveau dat je normaal gesproken in maart zou verwachten. Van vorst is met uitzondering van begin december nog geen sprake geweest. De hoge temperaturen hebben een duidelijk effect op de natuur. De hazelaars staan in diverse delen van het land al volop te bloeien, net als de uitheemse elzen. De hooikoortsklachtenscore op Allergieradar.nl liep daardoor al op tot 6 op een schaal van 1 (geen hooikoortsklachten) tot 10 (maximale klachten). Verder worden er al eerste bloeimeldingen gedaan van speenkruid, sneeuwklokje, fluitenkruid en witte dovenetel en staan nog veel plantensoorten in bloei die normaal gesproken tot ver in de herfst bloeien zoals duizendblad, Jakobskruiskruid, boerenwormkruid, margriet en kaasjeskruid. De komende week verwachten we zelfs eerste bloeimeldingen van gele kornoelje, forsythia en bosanemoon. Ook zijn er al actieve bruine kikkers en diverse vlindersoorten gezien waaronder dagpauwoog, kleine vos en citroenvlinder. Allemaal tekenen dat de voorlente is aangebroken. Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op 5 januari 2014. (Lees verder. . .) _____________________________________________________________________________

IPCC: Klimaatverandering zet door (bron: KNMI)

03 rechts

In de afgelopen 130 jaar is het wereldwijd 0,9 graden warmer geworden en de zeespiegel is sinds het begin van de 20e eeuw met 20 cm gestegen. Het IPCC is in zijn nieuwste rapport nog stelliger dan voorheen over de menselijke invloed op het klimaat.
 
 
 
De opwarming van de de aarde gaat niet in een constant tempo, maar is aan aan schommelingen onderhevig. Na een versnelling aan het eind van de vorige eeuw verliep de opwarming de afgelopen vijftien jaar langzamer. Deze eeuw gaat stijgt de gemiddelde temperatuur verder. Afhankelijk van de stijging van CO2 in atmosfeer, gaat het om een stijging van 0,3 tot 4,8 graden aan het eind van de 20e eeuw tot het einde van de 21e eeuw. Bericht uitgegeven door het KNMI op 30 september 2013. (Lees verder. . .)