Nieuws 2024

Straalstromen verplaatsen zich door klimaatverandering (Bron: New Scientist)

Een verplaatsing van de straalstromen, snelle hoge windstromen die van west naar oost over de aarde waaien, kan drastische veranderingen veroorzaken over het hele noordelijk halfrond, van de westelijke Verenigde Staten tot het Middellandse Zeegebied.

In de afgelopen decennia is een deel van de straalstromen op aarde zich gaan verplaatsen richting de polen. Dit is hoogstwaarschijnlijk een reactie op de opwarming van de aarde en de uitstoot van broeikasgassen die daaraan ten grondslag ligt. Sommige regio’s zijn afhankelijk van deze straalstromen, omdat ze stormen hun kant op blazen. (Lees verder. . .)


Warmste zomer ooit gemeten in Europa (Bron NOS/Copernicus)

In Nederland was het qua temperatuur een gemiddelde zomer. Maar op het Europese continent was het de heetste zomer sinds de metingen begonnen. Ook wereldwijd was deze zomer de heetste ooit gemeten, zegt de Europese klimaatdienst Copernicus.

De hitterecords blijven maar komen: vorig jaar sneuvelden de records maand na maand; 2023 ging de boeken in als wereldwijd het warmste jaar ooit. 2024 lijkt daar nu nog eens overheen te gaan, zo verwacht klimatoloog Gavin Schmidt, directeur van het vooraanstaande Amerikaanse Goddard Institute van ruimtevaartorganisatie NASA. (Lees verder. . .)

Volgens Copernicus was het deze zomer in Europa ruim 1,5 graden warmer dan gemiddeld. Wereldwijd was de zomer van 2024 0,66 graden warmer dan normaal, zie onderstaande afbeelding.


Zomer 2024 in Nederland iets warmer dan gemiddeld (Bron: KNMI/Meteo Limburg)

Foto: John Kreukniet | Mechelen

Landelijk:
Met een gemiddelde temperatuur van 17,7 °C tegen 17,5 °C was de zomer van 2024 landelijk (De Billt) iets warmer dan het langjarig gemiddelde. De eerste helft was vaak koel en nat, de tweede helft vaak warm en droog. Dankzij augustus was het ook een zonnige zomer.

Er viel gemiddeld ongeveer evenveel neerslag als het langjarige gemiddelde, namelijk 222 mm. In het zuidoosten en oosten was het duidelijk natter dan normaal. In het midden en westen was het (veel) droger dan normaal. (Lees verder. . .)

Limburg:
Volgens Meteo Limburg was het deze zomer ook in Limburg iets warmer dan het langjarig gemiddelde, maar op de drie Limburgse KNMI-weerstations Arcen, Ell-Haler en Beek (luchthaven) was er voor het eerst sinds 2014 géén hittegolf. (Lees verder. . .)


76 procent van de burgers vindt klimaatverandering een belangrijk probleem (Bron: PBL)

Een grote meerderheid van de burgers vindt het legitiem dát de overheid beleid maakt voor aardgasvrij verwarmen. 88 procent van de burgers wil minder afhankelijk worden van andere landen voor energie en 76 procent van de burgers vindt klimaatverandering een belangrijk probleem.

Een ruime meerderheid denkt ook dat aardgasvrij maken bijdraagt aan deze doelen. Burgers onderschrijven het belang van aardgasvrij verwarmen, maar hebben moeite met de concrete invulling van het beleid, met name qua betaalbaarheid en kostenverdeling. (Lees verder. . .)


Volg de wereldwijde temperatuur (Bron: Copernicus)

Via de website Climate Pulse van de Europese klimaatdienst Copernicus kun je per dag zien hoe hoog de wereldgemiddelde temperatuur is.

Uit deze grafiek blijkt dat 2023 warmer was dan de afgelopen decennia. Ook 2024 is tot dusver warmer dan de periode 1940 – 2023. Tevens kun je op deze pagina zien dat de wereldwijde zeetemperatuur hoger is dan gemiddeld. (Lees verder. . .)


 Groene gids over klimaatadaptatie en biodiversiteit (Bron: ASN/Naturalis)

Foto: Har van Knippenberg | Neer

ASN Bank heeft recent onder klanten onderzocht op welk gebied van de woon- en leefomgeving de behoefte aan natuurvriendelijkheid het grootst is. Uit de ruim 9.000 reacties bleek dat 42% wil weten wat er om het huis gedaan kan worden om biodiversiteit te bevorderen.

De problemen rond het klimaat en biodiversiteit kunnen zwaar voelen. Het is vaak onduidelijk wat je kunt doen om biodiversiteit te bevorderen en klimaatadaptatie te versnellen. Vanuit deze hoek kwamen onderzoekers Bart Boer en Vivienne Vermeulen van de HAS Green Academy met het idee van de Groene Gids.

De gids heeft als doel op een makkelijke en laagdrempelige manier gebruikers handvatten te geven, zodat zij zo kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit in hun eigen omgeving. Om dit te doen heeft de tool een interactieve en gebruiksvriendelijke basis. (Lees verder. . .)