Voor het eerst in EU meer stroom uit zon en wind dan uit fossiele brandstoffen (Bron: NOS)

Foto: Anneke van den Dries
In Europa is voor het eerst in een periode van een half jaar meer elektriciteit uit zon en wind geproduceerd dan uit fossiele brandstoffen. Ook in Nederland was dat het geval, zo meldt energiedenktank Ember.
Elektriciteit uit zonnepanelen en windturbines groeide afgelopen zes maanden naar 30 procent van de totale productie in de Europese Unie. Tegelijkertijd daalde de productie uit fossiele brandstoffen naar 27 procent. De rest van de stroom wordt bijvoorbeeld opgewekt uit water- en kernenergie. (Lees verder. . .)
Hoe gingen onze voorouders met hitte om? (Bron: Nature Today)

Afbeelding: Goudsbloemgracht Amsterdam (Bron: Gemeente Amsterdam)
Door de klimaatverandering is het aantal tropische dagen (maximum 30 graden of meer) en het aantal tropennachten (minimum 20 graden of meer) deze eeuw fors toegenomen. Maar ook in de 19e eeuw werd het soms tropisch heet in Nederland.
In 1818 toonde de Londense chemicus Luke Howard het stedelijke hitte-eilandeffect aan: in steden werd het warmer dan op het platteland. Dat was niet zo verwonderlijk. De steden waren in de negentiende eeuw al volgebouwd.
Vooral in de zomer waren steden verschrikkelijke plekken om in te leven. Droogte verlaagde het grondwaterpeil en legde het afval bloot. De stedelingen betaalden een hoge prijs voor hun slechte hygiëne: er braken massaal ziektes als cholera uit, met pieken in de zomer. (Lees verder. . .)
Wereldwijd warmste dag sinds 1940 (Bron: Copernicus)

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,15°C graden was 22 juli 2024 wereldwijd de warmste dag in de recente geschiedenis. Wat vooral opvalt is dat de hoogste gemiddelde dagwaarden in de afgelopen 10 jaar vielen.
Dit blijkt uit data van de Copernicus Climate Change Service (C3S) sinds 1940. De gemiddelde wereldwijde temperatuur bereikt doorgaans zijn jaarlijkse piek tussen eind juni en begin augustus, wat samenvalt met de zomer op het noordelijk halfrond.
Dit komt doordat de seizoenspatronen van het noordelijk halfrond de algehele wereldwijde temperaturen bepalen. De grote landmassa’s van het noordelijk halfrond warmen sneller op dan de oceanen van het zuidelijk halfrond kunnen afkoelen tijdens de noordelijke zomermaanden. (Lees verder. . .)
Energiebedrijven beginnen campagne: gebruik opgewekte zonnestroom meer zelf (Bron: NOS)

Foto: Piet Vinken | Echt
Energiebedrijven willen klanten stimuleren om opgewekte zonnestroom veel meer zelf te gebruiken. De energiebedrijven willen met hun campagne het gedrag van klanten met zonnepanelen ingrijpend veranderen.
Nu maakt het voor hen financieel niets uit om overdag veel elektriciteit te produceren en weinig te gebruiken, om vervolgens juist veel elektriciteit te gebruiken op momenten dat de zonnepanelen niets meer produceren, bijvoorbeeld vanaf het einde van de middag en in de avond. (Lees verder. . .)
Juni was warmste junimaand ooit gemeten, dertiende maand op rij met record (Bron: NOS/Copernicus

Juni van dit jaar was wereldwijd de warmste junimaand ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur op aarde was vorige maand 16,66 graden, blijkt uit cijfers van de Europese klimaatdienst Copernicus.
Het is de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord. Copernicus noemt het meer dan een afwijking in de statistiek en spreekt van een grote en voortdurende verschuiving in ons klimaat. De klimaatdienst schrikt vooral van hoe groot de marges zijn van de records. (Lees verder. . .)
De Golfstroom is van slag: ‘Het is een motor die hapert en daarna uitvalt’ (Bron: NU/Universiteit Utrecht)

Het is een zorgwekkende ontwikkeling in de klimaatwetenschap. De Golfstroom in de Atlantische Oceaan koerst richting een kantelpunt. De stroming zorgt nu voor prettige temperaturen boven de evenaar.
Wanneer die stroming stilvalt, heeft dat rampzalige gevolgen voor het klimaat én de mensheid. Maar wat is die Golfstroom, waarom is die belangrijk en hoezo is deze nu van slag? (Lees verder. . .)
Warme droge week zorgde voor flinke toename tekenbeten (Bron: Nature Today/Tekenradar)

De recente warme droge week zorgde voor een flinke toename in het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl. Het percentage van de mensen die wekelijks aangeven of ze wel of niet gebeten zijn steeg naar 24 procent.
De grote hoeveelheid neerslag dit jaar lijkt een dempend effect te hebben gehad op het aantal tekenbeten, mogelijk doordat mensen zich dan anders gedragen in de natuur. De komende weken zitten we nog midden in de periode dat teken volop actief zijn.
Zodra het weer opknapt, het droog wordt en we meer naar buiten gaan, is het belangrijk om extra alert te zijn op tekenbeten. (Lees verder. . .)
Het effect van extremer weer op vogels (Bron: Nature Today)

Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland: “De vaker optredende hevige en langdurige regenbuien, zachtere winters en warmere voorjaren in Nederland zijn het gevolg van klimaatverandering.
Ook al passen vogels zich aan en komen ze door de steeds warmere voorjaren eerder naar Nederland, dan kan er toch een probleem ontstaan in de beschikbaarheid van voedsel, aangezien de veranderingen te snel gaan.
Langdurige regenval en overstromingen kunnen onze leefomgeving en die van vogels ingrijpend veranderen. Klimaatverandering vormt dus een extra uitdaging voor vogels, naast de bestaande problemen in hun leefgebieden, zoals verstedelijking en intensieve landbouwmethoden. (Lees verder. . .)