Nieuws 2024

Verbruik fossiele brandstoffen sinds 2000 met ruim een kwart gedaald (Bron: CBS)

Het totale energieverbruik in Nederland is afgenomen van 3 158 petajoule (PJ) in 2000, naar ruim 2 600 PJ in 2023. Het verbruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde met 26 procent.

Van de fossiele energiedragers nam het verbruik van olie en olieproducten in deze periode het minst af. In 2023 lag het totale energieverbruik 3 procent lager dan het jaar daarvoor. Het verbruik van hernieuwbare energie is in de gemeten periode met meer dan 500 procent toegenomen. Dit meldt het CBS op basis van de laatste cijfers. (Lees verder. . .)


Advies ruimtelijke ordening in een veranderd klimaat (Bron: RLI)

Foto: Jessie van Neer | Swalmen

Klimaatverandering heeft grote ruimtelijke gevolgen. Maatregelen om ons land waterveilig te houden, voor wateroverlast te behoeden en de beschikbaarheid van voldoende zoetwater te waarborgen, vragen om extra ruimte.

Ook hoe we de ruimte gebruiken, voor wonen, werken, landbouw, energie en natuur, zal veranderen. Overheden, burgers en bedrijven houden hier nu nog onvoldoende rekening mee. In zijn advies ‘Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat’ geeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) aan hoe het kabinet kan sturen op klimaatbestendige ruimtelijke ordening. (Lees verder. . .)


Studie laat zien: win-win-dieet is goed voor mens én planeet (Bron: NOS)

Foto: ANP

Een dieet dat én goed is voor de planeet, én goed voor de mens. Dat is wat het in 2019 gelanceerde Planetary Health Diet zegt te zijn. En ook echt is, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Het zogenoemde win-win-dieet maakt de kans op overlijden door onder meer kanker, hart- en vaataandoeningen en longziekten volgens de onderzoekers 30 procent kleiner. Ook leidt het tot een 29 procent lagere uitstoot van broeikasgassen en ruim 50 procent minder landgebruik voor de productie van voeding. (Lees verder. . .)


Energieverbruik uit hernieuwbare bronnen gestegen naar 17 procent (Bron: CBS)

Foto: Léon Rademakers| archief

In 2023 was het aandeel hernieuwbare energie 17 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 15 procent. Deze stijging komt vooral doordat het verbruik van wind- en zonne-energie is gestegen.

Het energieverbruik uit biomassa is licht gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In het nationale Energieakkoord uit 2013 was een doelstelling vastgelegd van 16 procent hernieuwbare energie in 2023. Dat is dus gehaald. (Lees verder. . .)


Mei 2024 twaalfde recordwarme maand op rij (Bron: Copernicus)

Voor de twaalfde maand op rij was de gemiddelde temperatuur op aarde hoger dan normaal. Wereldwijd was mei bijna 1,5 graden warmer dan in de periode 1850-1900.

Sinds het begin van de metingen was het in de periode mei 2023 tot en met mei 2024 wereldwijd nog niet eerder zo warm. Volgens de wereld meteorologische organisatie (WMO) is er de kans groot dat ieder jaar tussen 2024 en 2028 1,1 tot 1,9 graden warmer wordt dan in de periode 1850 – 1900.

Sinds het begin van de metingen was 2023 wereldwijd het warmste jaar. Er is een echter een kans van 86% dat minstens een van deze jaren (2024-2028) nog warmer wordt dan vorig jaar. (Lees verder. . .)


Zeer natte en recordwarme lente (Bron: KNMI/Meteo Limburg)

Landelijk (De Bilt) was de meteorlogische lente de warmste sinds het begin van de metingen. Met een gemiddelde temperatuur van 11,8 °C was het bijna 2 graden warmer dan normaal.

Het was ook zeer nat, de op één na natste lente sinds het begin van de metingen. Alleen maart was droog en mei was juist recordnat. Mei was de natste meimaand sinds het begin van de metingen met gemiddeld 127 millimeter neerslag tegen 55 millimeter normaal. (Lees verder. . .)

Foto: Gerard Oldenhof | Noorbeek

Limburg

Volgens Meteo Limburg was het in delen van Limburg zelfs recordnat. Dat gold onder meer voor Venray, Venlo, Weert, Beek, Schaesberg, Vaals en Noorbeek.

Op het KNMI-neerslagstation Noorbeek is in mei maar liefst totaal 228 mm regen gevallen (normaal 62). Het is nog wel een ongevalideerd maandtotaal, het KNMI kan nog correcties aanbrengen.

Verder was de lente van 2024 op het KNMI-weerstation Beek-luchthaven, waar sinds 1946 wordt gemeten, de op-één-na warmste. De lente van 2007 blijft recordwarm. In Arcen was de lente van 2007 net zo warm als de lente van 2024. (Lees verder. . .)


Meer zon in de lente (Bron: KNMI)

Foto: Thieu Niellissen | Stramproy

Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijnt. Het blijkt dat de zonnestraling in Nederland in de lente de afgelopen 30 jaar met 14 procent is toegenomen.

De zonneschijnduur is echter met bijna twee keer zoveel toegenomen, 27 procent. Hoe komt dat en wat zegt dat? (Lees verder. . .)


Van alle klimaatrisico’s is waterschaarste voor Nederland het meest nijpend (Bron: NOS/PBL)

Foto: Rob Beckers | Venray

Klimaatverandering veroorzaakt in Nederland nu al grote risico’s en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag in een nieuw klimaatrapport.

“De meeste aandacht is wat ons betreft nodig voor de gevolgen van droogte”, zegt Van Gaalen. “Er zijn meer droge perioden, die langer duren – en tegelijk neemt de watervraag toe. In steeds grotere delen van Nederland is daardoor niet genoeg water beschikbaar voor beregening in de landbouw, natuur en uiteindelijk mogelijk ook voor drinkwater. (Lees verder. . .)