Nieuws 2023

Zomer 2023 wereldwijd met afstand de warmste ooit gemeten
(Bron: NOS/Copernicus)

Afgelopen zomer was wereldwijd “met afstand” de warmste ooit gemeten, melden de Wereld Meteorologische Organisatie en Copernicus, het klimaatbureau van de Europese Unie.

De temperatuur op aarde was in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld 16,77 graden en dat is 0,66 graden hoger dan het gemiddeld in de jaren 1991 tot en met 2020 was.

Wereldwijd noemen wetenschappers de verbranding van onder meer steenkool, olie en aardgas en El Niño, een tijdelijke opwarming van delen van de Stille Oceaan, als belangrijkste oorzaken van de temperatuurstijging. (Lees verder. . .)


Zeer warme, zonnige en natte zomer (Bron: Meteo Limburg/KNMI) 

Op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek (metingen sinds 1946) bedroeg de gemiddelde zomertemperatuur tijdens de drie zomermaanden 19,0 graden (normaal 18,0).

De totale zonneschijnduur van juni tot en met augustus bedroeg op de KNMI-weerstations in Ell-Haler 733 uur, in Arcen 719 en in Beek 709 uur (normaal ruim 600).

Ondanks een droge juni is de meteorologische zomer door juli en augustus in Limburg natter dan normaal geworden. Van de KNMI-neerslagstations viel in Siebengewald de meeste regen met 367 mm (normaal 230 mm). (Lees verder. . .)

Landelijk (De Bilt)

Met een gemiddelde temperatuur van 18,4°C tegen 17,5°C normaal bevindt de zomer van 2023 zich in de top 10 van warmste zomers sinds 1901. Met landelijk gemiddeld 752 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 641 uur was de zomer zeer zonnig. (Lees verder. . .)


Warm en vochtig weer: waar ligt de grens voor ons lichaam? (Bron: KNMI)

Foto: Humphrey Burchartz

De warmste maand ooit wereldwijd, de grens van 50 graden Celsius die in steeds meer landen wordt gehaald en de extreme hittegolven in Zuid-Europa, Noord-Amerika en China: allemaal voorbeelden van temperatuurextremen deze zomer.

Van het laatste is aangetoond dat het door klimaatverandering veel waarschijnlijker is geworden. Hitte kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ons lichaam wil de temperatuur op een constante 37 graden Celsius houden.

Hitte kan ervoor zorgen dat we hiertoe niet meer in staat zijn. De zogenoemde natteboltemperatuur geeft aan in hoeverre ons lichaam nog kan afkoelen. Waar ligt onze grens? (Lees verder. . .)


Wereldwijd warmste juli sinds het begin van de metingen (Bron: Copernicus)

Na de heetste juni ooit gemeten blijkt volgens de ERA5-gegevens van de Copernicus Climate Change Service (C3S*) dat juli nog warmer was en daarmee wereldwijd de warmste maand sinds het begin van de metingen (1850) is geworden.

Belangrijkste bevindingen:

  • Juli 2023 was wereldwijd 1,5°C warmer dan gemiddeld in de periode 1850-1900
  • Juli 2023 was wereldwijd 0,72°C warmer dan gemiddeld in de periode 1991-2020
  • Juli 2023 was 0,33°C warmer dan de warmste juli tot dusver (2019)

Deze temperaturen zijn in verband gebracht met hittegolven in grote delen van Noord-Amerika, Azië en Europa, die samen met bosbranden in landen als Canada en Griekenland grote gevolgen hebben gehad voor de gezondheid van mensen, het milieu en de economie. (Lees verder. . .)


Met elke graad opwarming komen er twee tropische dagen bij (Bron: KNMI)

Foto: Jos Hebben

Deze zomer telt tot nu toe drie tropische dagen in De Bilt. Op een tropische dag wordt het 30 graden of warmer. Gemiddeld had een zomer 100 jaar geleden maar één tropische dag.

Tegenwoordig is dat al ruim vier en een halve dag. De opwarming van Nederland gaat samen met een relatief snelle toename van het aantal hete dagen. Hoe snel dat gaat, laten we in 3 stappen zien. (Lees verder. . .)


Vaker en warmere hittegolven in Zuid-Europa, Noord-Amerika en China door klimaatverandering (Bron: KNMI)

De extreme warmte in Zuid-Europa, Noord-Amerika en China is door klimaatverandering veel waarschijnlijker geworden.

Inmiddels zijn dit soort hittegolven echter niet eens meer ongebruikelijk, concluderen wetenschappers, waaronder KNMI’er Sjoukje Philip, betrokken bij de World Weather Attribution (WWA) studie.

“De aarde warmt niet gelijkmatig op. Klimaatwetenschappers werken aan het beter begrijpen van de complexe verbanden tussen de stijgende gemiddelde temperaturen in de wereld en op regionaal niveau.”

“Onze studie toont eens te meer de impact aan van de snelle opwarming op de plaatselijke temperaturen in Europa. Het onderstreept de dringende noodzaak voor Europa van zowel de aanpak van de bron van het probleem, als ook beleid gericht op het opvangen van de gevolgen.”, aldus Philip. (Lees verder. . .)

Voornaamste bevindingen World Weather Attribution:


Zuid-Europa zet zich schrap voor nog meer loeihete dagen, nieuw warmterecord in Rome (Bron: NOS)

De hittegolf die grote delen van Zuid-Europa al enige tijd teistert, dreigt de komende dagen nog extremer te worden.

VN-weerorganisatie WMO waarschuwt voor temperaturen van boven de 40 graden, waarbij het ook ’s nachts niet voldoende afkoelt. Dat leidt volgens de WMO tot een hoger risico op ernstige gezondheidsklachten, zoals hartaanvallen.

“De meeste aandacht gaat uit naar de hoge temperaturen overdag, terwijl het juist de temperaturen ’s nachts zijn die de grootste gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Met name voor kwetsbare mensen”, stelt de weerorganisatie.

Warmterecord

In twintig Italiaanse steden geldt code rood vanwege temperaturen rond of boven de 40 graden. In Rome werd een nieuw warmterecord gemeten. Het werd 41,8 graden in de Italiaanse hoofdstad. Het record, uit 2007, stond op 40,5 graden. (Lees verder. . .)


Zeer zware zomerstorm Poly (Bron: KNMI)

Storm Poly is een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. Voor iedere storm sinds 1970 heeft het KNMI de hevigheid bepaald in de vorm van het stormgetal. 

Dit getal geeft een indicatie voor de zwaarte van de windstoten tijdens een storm, gemiddeld over Nederland. Op basis van het stormgetal hoort Poly bij de top 7 van zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar.   

In het hele land was er veel schade en hinder. Op KNMI-weerstation IJmuiden is een windstoot van 146 km/uur gemeten. De waarnemingen laten daar windkracht 11 zien, dat is bijna orkaankracht. (Lees verder. . .)


Amerikaanse deskundigen: maandag 3 juli 2023 was warmste dag ooit gemeten (Bron NOS)

Bron: National Centers for Environmental Prediction

De gemiddelde temperatuur op de aarde was maandag 3 juli 2023 17,01 graden Celsius. Het vorige record stamde uit augustus 2016 en was 16,92 graden. Die cijfers worden sinds 1979 bijgehouden.

Op verschillende plekken in de wereld is het ongebruikelijk warm. Dat is bijvoorbeeld in het zuiden van de Verenigde Staten zo. Ook delen van China zuchten onder een hittegolf en in het noorden van Afrika zijn er temperaturen van rond de 50 graden gemeten. (Lees verder. . .)